Har du hørt om Bitcoins, men aldri forstått hva det egentlig er?

 

Bitcoin (BTC) er en digital “valuta” som er desentralisert, noe som betyr at den hverken er utstedt eller regulert av noen sentralbank.

Fordelene med Bitcoin er blant annet at transaksjonene skjer langt raskere enn med vanlig bankoverføring, og det er få eller ingen kostnader knyttet til bruken.

Et interessant moment er at mengden bitcoins som produseres (mining) skal gradvis avta, før det til slutt sier stopp på 21 millioner BTC. Det vil derfor ikke være noe problem knyttet til inflasjon. Bitcoins har derimot måttet tåle mye negativ omtale de siste årene, og har blant annet blitt kalt “en oppblåst boble” og “lekepenger”.

Hensikten med Bitcoin

Hensikten med Bitcoin er å kunne overføre betalinger direkte fra person til person, uten at betalingen går via et mellomledd. Det gir ringvirkninger som raskere transaksjoner, delvis anonymitet og lavere transaksjonskostnader. Man er heller ikke avhengig av tillit til banker og sentralbanker, siden de ikke har mulighet til å påvirke “valutaen”.

Brukersteder

Antall steder som aksepterer Bitcoin som betalingsmiddel blir stadig større (se oversikt). I Norge kan Bitcoins brukes i visse nettbutikker og hosting-selskaper. Det er med andre ord fortsatt uvanlig å akseptere dette som betaling, men etter at flere land i Asia har akseptert Bitcoin som betalingsmiddel blir det spennende å se hva som skjer her også i det kommende årene. Skandiabanken har tatt et stort steg for å møte teknologien, det kan du lese om her.

Hvordan skaffe seg bitcoins?

For å komme i gang med Bitcoin trenger du først en lommebok. Du kan velge å opprette lommeboken på din egen PC/MAC, eller hos en nettjeneste som tilbyr dette, i tillegg har både Blockchain og Coinbase egne apper til både Iphone og Android.

Slik kjøper du bitcoin

  1. Gå inn på Blockchain.org/wallet for å opprette en lommebok (klikk på “try out out new Bitcoin wallet” når du får opp dette)
  2. Når du har fullført registreringen og er inne på lommeboken, klikker du på “Security Center”
  3. For å forhindre at både uvedkommende får tilgang til dine bitcoins, samt at du ikke mister tilgang til lommeboken, anbefaler vi på det sterkeste at du går i gjennom samtlige av sikkerhetstiltakene. Det inkluderer å skrive ned “Backup Recovery Phrase” på papir, opprette to-trinns bekreftelse for innlogging og blokkere IP-adresser kjent fra å bli brukt i TOR-nettverket.
  4. Gå inn på Coinbase.com
  5. Coinbase krever at du laster opp et bilde av enten pass eller førerkort for å kunne kjøpe bitcoins. Bildet må være klart og tydelig for å bli godkjent.
  6. Nå som du har validert kontoen kan du gå til innkjøp av bitcoins. Klikk på “Buy/Sell Bitcoin”. Tast inn hvor mange euro du ønsker å kjøpe bitcoins for. Velg VISA som betalingsmetode og trykk på knappen “Buy Bitcoins instantly”
  7. Etter kjøpet vil du se at pengene har blitt plassert i lommeboken, kalt for BTC Wallet
  8. Klikk på “Send/Request”. Tast inn bitcoin-adressen til lommeboken som du tidligere opprettet på Blockchain.info. Denne koden finner du ved å trykke på “Receive”, for så kopiere adressen og lime den inn i til-feltet i Coinbase.
  9. Etter at du har skrevet inn adresse og beløp klikker du på “Send Funds” og bekrefter overføringen (vi anbefaler deg å kontrollere at adressen stemmer med mottakerens adresse)
  10. Umiddelbart etter at du har overført bitcoins, vil du se at de har kommet til lommeboken på Blockchain. Det kan ta opptil én time før nettverket at verifisert transaksjonen.

Det finnes flere andre måter å kjøpe bitcoins på enn nevnt ovenfor. Coinbase er  blant de enkleste og raskeste. For de som vil opprettholde en anonym identitet, vil Localbitcoins.com være et bedre alternativ. Her er derimot prisene normalt sett noe høyere per bitcoin enn hva du finner hos Coinbase.

I guiden ovenfor har jeg valgt å forklare kjøp av bitcoins med VISA, som er det raskeste og enkleste alternativet. Det trekkes derimot tre prosent i gebyr med denne betalingsmåten. Det er i tillegg en lavere maksgrense på hvor mye du kan kjøpe for daglig med VISA-kortet. Alternativt kan du velge å overføre penger via banken. Da slipper du unna med kun én prosent i transaksjonsgebyr og får en høyere kjøpsgrense på 3.000 euro daglig, som burde være mer enn nok for de fleste.

Selv om det i utgangspunktet skal være trygt å oppbevare bitcoins på Coinbase, anbefaler jeg deg likevel å flytte pengene over til Blockchain.info. Her får du nemlig en egen lommebok som du selv har ett hundre prosent kontroll over. Så lenge du går i gjennom sikkerhetstiltakene og forstår alvoret med å oppbevare passordet offline, er dette sikrere enn å oppbevare pengene hos en tredjepart.

Dersom du skal oppbevare en betydelig sum med bitcoins, er det sikreste å printe ut pengene. Sørg for at du oppbevarer disse papirene i på forskjellige steder og i trygge omgivelser, som for eksempel i en safe.

At du aldri skal investere mer enn du har råd til å tape, kunne ikke vært et bedre tips til deg som vurderer å investere i Bitcoins. Det er ingen tvil om å investere i Bitcoins medfører risiko. Du risikerer å tape alt, men til gjengjeld kan også avkastningen bli skyhøy. Én bitcoin var i oktober 2013 verdt 104 USD. 2 måneder senere var prisen gått opp til 1.151 USD (all-time high). Verdien steg altså med over tusen prosent (!). Nå har det riktignok gått opp siden den tid og prisen ligger i dag (mai 2017) på $2250!!!

Det spekuleres også i hva én Bitcoin kommer til å være verdt når sirkulasjonen av Bitcoins når 21 millioner, som forventes å skje mellom år 2110 og 2140. Det er med andre ord ingen hastverk hvis du ønsker å gå til eie av en Bitcoin. I skrivende stund er det produsert litt under 13 millioner BTC og prisen er spådd å nå over $3000 i løpet av 2017.

 

Dette sier skatteetaten

Skatteetaten mener fortsatt at Bitcoin ikke utgjør noen stor risiko, selv om de påpeker at både kursen og tradingvolumet i den siste tiden har økt betraktelig (se blogg). Skattedirektoratet har bestemt at Bitcoin er et formuesobjekt. Den skal verdsettes med omsetningsverdien i norske kroner ved årsskiftet. Det enkleste er å bruke Oanda.com for å se hva prisen per BTC ligger på. Ved salg må du skatte 27 % av gevinst, og tilsvarende er tap fradragsberretiget.

I selvangivelsen føres din Bitcoin-formue under post 4.5.4 Annen skattepliktig formue, gevinst ved salg føres i post 3.1.12 Annen inntekt, og tap kan føres som fradrag.

Videre sier skattedirektoratet at Bitcoin ikke anses som “gyldige betalingsmidler”, og skal klassifiseres som en “elektronisk tjeneste”. Det betyr at alle næringsdrivende må legge på 25 % i merverdiavgift på sin omsetning av Bitcoins.